Mannenkoor walram

In het voorjaar 1863 verzamelde de Valkenburgse onderwijzer Smeets een aantal jonge mannen om zich heen in zijn kosthuis, om zijn voornemen te bespreken "eene Zang Curzus " te beginnen.
Het was geen gewaagde onderneming want reeds in 1864 werd deelgenomen aan een festival te Hulsberg, "alwaar zij op eene roemvolle wijze den zangluister van Valkenburg handhaafden".
Het mannenkoor kende al snel een periode van bloei met regionale en internationale successen.


Na de Tweede Wereldoorlog werden de zangactiviteiten weer opgepakt met o.a. de vele operette uitvoeringen in het Openluchttheater.
Bekend waren ook de zomeravondconcerten op de Ruïne met vuurwerk na afloop en een heuse cramignon door de Valkenburgse straten.


De periode 1960-1975 stond in het teken van deelname aan concoursen. Het mannenkoor behaalde vele grote successen, zoals een eerste prijs op een internationaal concours in Nijmegen en in 1970 de eerste prijs in de superieure afdeling in Porz in Duitsland.
In 1980 werd een langspeelplaat uitgebracht onder de naam "Vive Fauquemont", gevolgd in 1998 door de eerste CD, "Walram's Melange", een doorsnede van het mooie repertoire van het koor.
De tweede CD "van Verdi tot Mercury" werd opgenomen in 2003.

Met ingang van 25 augustus 2022 is Math Dirks aangesteld als de nieuwe dirigent van het Mannenkoor van het Koninklijk Walram’s Genootschap van Valkenburg 1863.
Math Dirks studeerde zang en schoolmuziek aan de Conservatoria van Maastricht en Amsterdam. In 1982 behaalde hij in Maastricht de Akte Koordirectie.

Math wordt op de vleugel ondersteund door pianiste Pavlina Ognianova.


Het mannenkoor wordt deze avond op de vleugel begeleid door zijn vertrouwde pianiste Pavlina Ognianova.